E-vitamin - Hvad er det, og hvorfor er det vigtigt?
Hvad er E-vitamin?
E-vitamin er en fællesbetegnelse for en gruppe fedtopløselige forbindelser med antioxidante egenskaber, hvoraf alfa-tocopherol er den mest aktive form i kroppen. Vitaminet findes naturligt i vegetabilske olier, nødder, frø og grønne bladgrøntsager – men indtaget i kosten og behovet fra person til person varierer.
Hvorfor er E-vitamin vigtigt?
E-vitamin fungerer som en kraftfuld antioxidant, som beskytter kroppens celler, proteiner og fedtstoffer mod skader fra frie radikaler – en proces, der ellers accelererer aldring og øger risikoen for kroniske sygdomme. Vitaminet har også betydning for immunsystemets funktion, kredsløbets sundhed og hudens struktur og fugtbalance.
E-vitamin spiller desuden en vigtig rolle i vedligeholdelsen af cellemembraner og har en regenerativ funktion, hvor det bl.a. samarbejder med C-vitamin for at gendanne den reducerede form af E-vitamin (den aktive form).