Store udsving i dit kolesterol kan øge din risiko for demens

Store udsving i dit kolesterol kan øge din risiko for demens

FORSKNING | Hjerne & Sind | Hjerte-kar

Kan dine kolesteroltal påvirke din hjerne? Et nyt studie viser, at store udsving i LDL-kolesterolniveauer kan øge risikoen for demens med op til 19%. Forskerne fandt en stærk sammenhæng mellem svingninger i kolesterol og kognitiv tilbagegang, hvilket kan få betydning for, hvordan vi forebygger demens i fremtiden.Studiet: Kolesteroludsving og demensrisikoForskningen blev offentliggjort i Neurology og omfattede 11.571 deltagere med en gennemsnitsalder på 71... Læs mere »

Natlige lægkramper: Hvad virker – og hvad gør ikke?

Natlige lægkramper: Hvad virker – og hvad gør ikke?

FORSKNING | Knogler, Led & Muskler | Søvn & Afslapning

Natlige lægkramper er en smertefuld og frustrerende tilstand, der rammer op mod 40% af alle over 50 år. De ufrivillige muskelspasmer kan forstyrre nattesøvnen og påvirke livskvaliteten negativt. Men hvad kan vi egentlig gøre for at forebygge dem? Her er, hvad forskningen siger om de mest effektive behandlinger – og det, du bør undgå. Hvad er natlige lægkramper? Natlige læg- eller benkramper er pludselige, smertefulde... Læs mere »

Kan D-vitamin forbedre resultaterne efter ledkirurgi?

Kan D-vitamin forbedre resultaterne efter ledkirurgi?

FORSKNING | Knogler, Led & Muskler

Forskning antyder, at tilskud af D-vitamin potentielt kan reducere risikoen for infektioner, frakturer og andre komplikationer efter hofte- og knæoperationer. Dog er evidensen for virkningen af D-vitamin ikke entydig, og det er endnu ikke en standardanbefaling i den perioperative periode. Mens nogle studier viser færre komplikationer ved vitamin D-tilskud før operation, er andre resultater mindre klare.Hvad handlede studiet om?Denne gennemgang undersøgte forholdet mellem... Læs mere »

Din hjerne afslører, hvor meget smerte du vil føle

Din hjerne afslører, hvor meget smerte du vil føle

FORSKNING | Hjerne & Sind

Smerte er ikke kun noget, vi føler – det er noget, vores hjerne skaber. Forskning viser, at vi snart kan måle og forudsige smerte direkte fra hjernen. Det kan revolutionere, hvordan vi behandler smerter, især for dem, der lider af kroniske eller usynlige smerter. Det lyder måske som en floskel, men ny forskning viser, at smerten faktisk sidder i hjernen. En ny banebrydende undersøgelse fra JAMA Neurology viser, at vi kan forudsige, hvor meget smerte en person... Læs mere »

Kan hukommelsen styre dine madcravings?

Kan hukommelsen styre dine madcravings?

FORSKNING | Hjerne & Sind

Hukommelsen påvirker dine cravings! Forskere har fundet hjerneceller, der husker sukker og fedt – og får dig til at spise mere. Når de deaktiveres, falder trangen markant. I fremtiden kan vi måske styre madlyst med hjernestimulation, kostændringer eller medicin. Hukommelsen gemmer ikke kun på barndomsminder og fødselsdage – den kan faktisk også gemme på din trang til slik og fed mad! Ny forskning offentliggjort i Nature Metabolism... Læs mere »

Type 2-diabetes og de oversete vitaminer og mineraler

Type 2-diabetes og de oversete vitaminer og mineraler

FORSKNING | Blodsukker

Næsten halvdelen med type 2-diabetes mangler vigtige vitaminer og mineraler, især D, magnesium og B12. Det kan forværre sygdommen og øge risikoen for komplikationer. Kvinder er hårdest ramt. En sund kost og målrettede tilskud kan gøre en stor forskel – få målt dine niveauer og supplér om nødvendigt! Type 2-diabetes (T2D) er ofte forbundet med problemer i kroppens energimetabolisme og blodsukkerregulering. Men hvad med de mindre... Læs mere »

Smartwatch-armbånd kan indeholde problematiske kemikalier

Smartwatch-armbånd kan indeholde problematiske kemikalier

FORSKNING

En ny undersøgelse afslører, at mange smartwatch- og fitnessarmbånd indeholder PFAS, også kendt som "evighedskemikalier", der er forbundet med sundhedsrisici. Forskning tyder på, at disse kemikalier kan optages gennem huden, selvom de præcise konsekvenser endnu ikke er fastlagt. Vil du undgå unødig eksponering? Vælg silikone-, læder- eller stofarmbånd uden fluorstoffer. Ny forskning offentliggjort i Environmental... Læs mere »

Kan low FODMAP og glutenfri diæt lindre irritabel tyktarm?

Kan low FODMAP og glutenfri diæt lindre irritabel tyktarm?

FORSKNING | Fordøjelse & Tarme

Studier viser, at en kombination af low FODMAP- og glutenfri diæt (LF-GFD) kan lindre IBS-symptomer bedre end en ren glutenfri diæt, især når det gælder oppustethed, mavesmerter og livskvalitet. Der ses også en positiv effekt på angst og depression. Dog anbefales en individuel tilgang til kostbehandling, da nogle IBS-patienter reagerer mere på gluten, mens andre primært påvirkes af FODMAPs. Irritabel tyktarm (IBS) er en frustrerende og... Læs mere »

Får du nok D-vitamin? Sådan sikrer du dit daglige behov

Får du nok D-vitamin? Sådan sikrer du dit daglige behov

ARTIKEL | Immunforsvar | Knogler, Led & Muskler

Mange danskere får for lidt D-vitamin, selv om det er afgørende for knogler, muskler og immunforsvar. Solen er en vigtig kilde, men den er ikke altid nok – heller ikke i sommerhalvåret.D-vitamin styrker knogler, muskler og immunforsvar og kan forebygge sygdomme. I denne artikel ser vi nærmere på, hvorfor D-vitamin er så vigtigt, hvordan du får det gennem kosten, og hvornår et kosttilskud kan være nødvendigt.D-vitaminer er vigtige for... Læs mere »

Kaffe og din tarmflora: En uventet sundhedsbooster

Kaffe og din tarmflora: En uventet sundhedsbooster

FORSKNING | Fordøjelse & Tarme

Din daglige kop kaffe gør mere end at vække dig. Ny forskning viser, at kaffe kan fremme væksten af gavnlige tarmbakterier. En stor analyse afslører, at kaffedrikning er forbundet med en sundere tarmflora, uanset om kaffen er koffeinfri eller ej.Ny forskning viser, at kaffe har en bemærkelsesværdig indflydelse på tarmens mikrobiom. En stor analyse af 22.867 personer fra USA og Storbritannien samt offentlige data fra mere end 54.000 prøver... Læs mere »

Dansk