MASLD og E-vitamin - Højere indtag kan beskytte leveren

MASLD og E-vitamin - Højere indtag kan beskytte leveren


Læsetid: 4 minutter

Lyt til artiklen
Audio generated by DropInBlog's Blog Voice AI™ may have slight pronunciation nuances. Learn more

Forskning viser, at et højere indtag af E-vitamin, både via kosten og som tilskud, kan være forbundet med lavere risiko for fedtlever (MASLD). Effekten er størst hos personer uden forhøjet kolesterol.

Fedtlever - en voksende folkesygdom

Fedtlever, som i dag kaldes MASLD, er en af de mest udbredte kroniske leversygdomme i verden. Den hænger ofte sammen med overvægt, for lidt motion og usund kost – og i værste fald kan den udvikle sig til betændelse i leveren, arvæv (fibrose) og leversvigt.

I Danmark vurderes omkring 25 % af befolkningen at have fedtlever. Med over halvdelen af danskerne i kategorien overvægtige og 6 % med diabetes, er mange i risiko for at udvikle sygdommen (Kilde: Den nationale sundhedsprofil 2021).

En vigtig faktor i udviklingen af fedtlever er oxidativt stress – en form for ubalance i kroppen. Derfor har forskere længe haft fokus på antioxidanter som E-vitamin. En ny analyse fra USA viser nu, at personer med højere indtag af E-vitamin har lavere risiko for at få fedtlever.

Hvad handlede studiet om?

Studiet bygger på data fra National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2017–2020. Her blev E-vitaminindtaget vurderet via to døgnkostinterviews, og graden af fedtlever blev vurderet med elastografi, en avanceret ultralydsteknik til måling af fedt i leveren.

Der blev justeret for en lang række faktorer, herunder alder, BMI, alkoholindtag, kolesterolniveau, diabetes og livsstil. På tværs af analyserne var der en tydelig tendens: højere E-vitaminindtag var forbundet med lavere risiko for fedtlever.

Hvad betyder det for dig?

Fedtlever giver sjældent symptomer i de tidlige stadier, og mange ved ikke, at de har det. Derfor er forebyggelse vigtig. Det nye studie viser, at et højere indtag af E-vitamin kan være en enkel måde at mindske risikoen – særligt hvis du endnu ikke har forhøjet kolesterol eller andre metaboliske forstyrrelser.

E-vitamin og risiko for fedtlever

Forskerne fandt, at personer med fedtlever generelt havde lavere indtag af både kostbaseret og samlet E-vitamin. Et højere kostindtag af E-vitamin var forbundet med cirka 40 % lavere risiko for at have fedtlever, mens tilskud var forbundet med en 34 % lavere risiko. Når man så på det samlede indtag – både fra kost og tilskud – var risikoen 33 % lavere, selvom dette ikke var statistisk signifikant i alle justerede modeller. Effekten var mest udtalt hos personer uden forhøjet kolesterol, hvilket tyder på, at E-vitamin især kan have en forebyggende effekt.

Da studiet er tværsnitsbaseret, kan det dog kun vise en sammenhæng og ikke bevise, at E-vitamin i sig selv reducerer risikoen. Det er også muligt, at sammenhængen skyldes, at personer med højt E-vitaminindtag generelt har en sundere livsstil.

Sådan øger du dit E-vitaminindtag

  • Spis flere nødder, frø, avocado og grønne bladgrøntsager
  • Brug planteolier som solsikke-, hvedekim- eller mandelolie
  • Overvej et kosttilskud med naturlig E-vitamin, især hvis din kost er lav på E-vitaminrige fødevarer
  • Kombiner gerne med en generelt antiinflammatorisk kost med mange grøntsager og sunde fedtstoffer

Konklusion

Selvom studiet ikke kan bevise en direkte årsagssammenhæng, tyder resultaterne på, at E-vitamin spiller en gavnlig rolle i leverens sundhed – især som forebyggelse. Med stigende forekomst af fedtlever i Danmark kan et stabilt og højt E-vitaminindtag være et vigtigt skridt i retning af en sundere lever, særlig for personer i risikogruppen uden endnu at have udviklet metaboliske komplikationer.

Kilder



« Tilbage til alle ekspertråd