Ny forskning viser, at et højt indtag af ultraforarbejdede fødevarer (UPF) kan øge risikoen for en række sygdomme i mave-tarm-systemet, herunder inflammatorisk tarmsygdom og visse former for kræft. Forskere advarer nu mod det stigende forbrug – især blandt børn og unge.
Ultraforarbejdede fødevarer udgør en voksende del af kosten i store dele af verden og forbindes med alt fra overvægt og diabetes til inflammation i tarmen og øget dødelighed ved kræft. Et voksende antal studier peger på, at det ikke bare er mængden af sukker eller fedt, der er problemet – men selve den industrielle bearbejdning og tilsætningsstoffer i maden.
Tarmen reagerer - og det kan mærkes i hele kroppen
Højt indtag af UPF er forbundet med øget risiko for:
• Overvægt og fedme (både hos børn og voksne)
• Type 2-diabetes og metaboliske sygdomme
• Inflammatorisk tarmsygdom (IBD) – især Crohns sygdom
• Tarmkræft og andre former for kræft i mave-tarm-systemet
• Visse tilsætningsstoffer som emulgatorer og nanopartikler kan forstyrre tarmfloraen og øge inflammation
• Studier har vist, at personer, der spiser mange UPF’er, har højere sygdomsaktivitet og inflammation, hvis de allerede har IBD
• Selv mindre ændringer – som at erstatte 10 % af UPF med uforarbejdet mad – kan mindske kræftrisikoen mærkbart
Hvad handlede studierne om?
Flere store befolkningsstudier og metaanalyser har de seneste år undersøgt sammenhængen mellem UPF og helbred – særligt i forhold til mave-tarmsystemet. UPF’er er industrielt fremstillede produkter, ofte med lang holdbarhed og mange tilsætningsstoffer. Eksempler inkluderer færdigretter, søde morgenmadsprodukter, sukkerholdige drikke, snacks og smøreoste.
Studierne har både set på udvikling af sygdomme og på forværring hos dem, der allerede er syge. Resultaterne peger på en stærk sammenhæng mellem UPF og Crohns sygdom, overvægt, leverproblemer og visse kræftformer.
Hvad betyder det for dig?
Mange spiser UPF dagligt – ofte uden at tænke over det. Men forskning viser, at det kan have store konsekvenser for din langsigtede sundhed. Hvis du har problemer med fordøjelsen, IBD eller bare vil passe på din krop, er det værd at se nærmere på, hvor meget forarbejdet mad du spiser.
Sådan tager du kontrollen tilbage i køkkenet
• Skær ned på færdigretter, snacks og søde morgenmadsprodukter
• Læs varedeklarationer – lange ingredienslister og mange E-numre er ofte tegn på UPF
• Vælg friske, uforarbejdede fødevarer, når det er muligt
• Følg principperne i middelhavskosten: frugt, grønt, fuldkorn, fisk og sunde fedtstoffer
• Erstat sodavand med vand og frugtjuice
• Overvej at lave større portioner og fryse ned – så du har nemme, men mindre forarbejdede måltider klar
Konklusion
Ultraforarbejdede fødevarer er ikke bare tomme kalorier – de kan have alvorlige konsekvenser for tarmens sundhed, stofskifte og kræftrisiko. Ved at skære ned og vælge mere frisk og simpel mad kan du gøre en reel forskel for dit helbred – både nu og på sigt.
Kilder
Watson, J. (2024) Ultraprocessed Food and GI Health: Have We Bitten Off More Than We Can Chew? Medscape