Ekspertråd

Kunstige sødemidler og tarmflora – den oversete sammenhæng

Kunstige sødemidler og tarmflora – den oversete sammenhæng

Læsetid: 5 minutter

FORSKNING | Fordøjelse & Tarme | Immunforsvar

Kunstige sødemidler som aspartam, saccharin og sucralose er blevet populære alternativer til sukker, især blandt dem, der ønsker at tabe sig eller holde styr på blodsukkeret. Men selvom de er kaloriefri og ikke påvirker blodsukkeret direkte, peger flere nyere studier på, at de måske ikke er så uskadelige,...

Træt i varmen? Sådan får du mere energi i sommervarmen

Træt i varmen? Sådan får du mere energi i sommervarmen

Læsetid: 9 minutter

Energi & Præstation | Søvn & Afslapning

Sommeren er ankommet - og med den følelsen af at være dvask, tung og træt i varmen. Men hvorfor dræner sommeren os for energi, og hvad kan vi gøre ved det? Vi dykker ned i kroppens behov i sommervarmen og giver dig konkrete råd, kostvaner og kosttilskud, der kan hjælpe dig til mere energi og mentalt...

Kreatin tilskud

Kreatin tilskud: Gavnligt for krop og sind i alle aldre

Læsetid: 4 minutter

FORSKNING | Energi & Præstation

Kreatin tilskud er længe blevet forbundet med muskelopbygning hos unge mænd i fitnesscenteret. Men ny forskning viser, at kreatin kan noget langt mere – og at det måske burde være et basis-tilskud for alle, særligt kvinder og ældre. Et omfattende forskningsreview af 685 kliniske studier har netop...

MASLD og E-vitamin - Højere indtag kan beskytte leveren

MASLD og E-vitamin - Højere indtag kan beskytte leveren

Læsetid: 4 minutter

FORSKNING | Detox & Organer

Forskning viser, at et højere indtag af E-vitamin, både via kosten og som tilskud, kan være forbundet med lavere risiko for fedtlever (MASLD). Effekten er størst hos personer uden forhøjet kolesterol. Fedtlever - en voksende folkesygdom Fedtlever, som i dag kaldes MASLD, er en af de mest udbredte kroniske...

Fedtstoffer og helbred

Fedtstoffer og helbred - sådan vælger du de rigtige typer

Læsetid: 4 minutter

FORSKNING | Aldring

Ny forskning viser, at det ikke handler om at undgå fedt i kosten, men om at vælge de rigtige typer. Plantebaserede fedtstoffer er forbundet med lavere dødelighed, mens animalsk fedt kan øge risikoen for hjerte-kar-sygdom. I årtier har fedt haft et dårligt ry, men nyere forskning viser, at billedet er...

Ultraforarbejdede fødevarer: En skjult trussel mod din tarm

Ultraforarbejdede fødevarer: En skjult trussel mod din tarm

Læsetid: 3 minutter

FORSKNING | Fordøjelse & Tarme

Ny forskning viser, at et højt indtag af ultraforarbejdede fødevarer (UPF) kan øge risikoen for en række sygdomme i mave-tarm-systemet, herunder inflammatorisk tarmsygdom og visse former for kræft. Forskere advarer nu mod det stigende forbrug – især blandt børn og unge. Ultraforarbejdede fødevarer...

D-vitamin niveau ved fødslen knyttes til psykiske lidelser

D-vitamin niveau ved fødslen knyttes til psykiske lidelser

Læsetid: 4 minutter

FORSKNING | Hjerne & Sind

D-vitamin niveauet ved fødslen kan påvirke risikoen for autisme, ADHD og skizofreni Et nyt stort dansk studie peger på, at D-vitamin niveauet hos nyfødte kan spille en afgørende rolle for barnets mentale helbred mange år senere. Forskere har fundet ud af, at lavt vitamin D niveau i blodprøven i hælen hos...

Juicekure kan skade tarmens bakteriesammensætning

Juicekure kan skade tarmfloraen

Læsetid: 5 minutter

FORSKNING | Detox & Organer

Et nyt amerikansk studie viser, at juicekure kan forstyrre din tarmflora og give flere skadelige end gavnlige effekter – også selvom de kun varer få dage. Juicekure bliver ofte præsenteret som en nem vej til sundhed. Mange bruger dem til at "nulstille" kroppen, "detoxe" systemet eller tabe sig...

GLP-1 kan blive et gennembrud i kampen mod fedtlever

GLP-1 kan blive et gennembrud i kampen mod fedtlever

Læsetid: 3 minutter

FORSKNING | Detox & Organer | Stofskifte & Vægt

En ny type medicin, GLP-1-agonister, viser lovende resultater i kampen mod fedtlever (MASH). Ikke nok med at den kan bremse sygdommen – i mange tilfælde ser den også ud til at kunne vende skaderne i leveren. Antallet af mennesker der udvikler fedtlever er i voldsom vækst og kan ende i livstruende...