Du har sikkert hørt, at K-vitamin hjælper blodet med at størkne. Men forskning afslører, at især K2 kan være en nøglespiller i alt fra stærke knogler og et sundt hjerte til lang levetid og måske endda skarpere hjerne.
Når vi taler om vitaminer, kan K-vitamin godt tendere til at blive overset. Det ligger i skyggen af A, C og D, og forbindes primært med blodets evne til at størkne. Men i virkeligheden arbejder K-vitamin i kulissen med opgaver, der rækker langt ud over blodet. Især K2 (menaquinon) har vist sig at være en slags 'funktionel multitasker', der beskytter kroppen indefra og ud.
Her er, hvad forskningen viser, og hvorfor du måske bør tage dette vitamin mere alvorligt.
1. Aktiverer kroppens beskyttelsessystem
K2-vitamin er nødvendigt for, at en række proteiner i kroppen bliver aktiveret – heriblandt nogle af vores vigtigste forsvarsmekanismer:
- Osteocalcin: Hjælper med at binde calcium til knoglerne, så de bliver stærke og fleksible - og forhindrer dermed aflejring af calcium i blodkarrene.
- Matrix Gla protein (MGP): Forhindrer kalk i at sætte sig fast i blodårerne og forårsage åreforkalkning.
Uden nok K2-vitamin , bliver disse proteiner inaktive, og så kan calcium ende det forkerte sted. Det betyder svagere knogler og stivere blodkar. Men med nok af vitaminet aktiveres kroppens indbyggede 'kalk-styresystem'.
2. K2 beskytter mod forkalkning og inflammation
K2 findes især i fermenterede fødevarer som natto, hårde oste og visse probiotiske kosttilskud, og det har vist sig at være særligt effektivt til:
- At modvirke åreforkalkning
- At bremse kronisk inflammation, som spiller en rolle i alt fra hjertekarsygdomme til aldring
- At beskytte nerveceller, muligvis via bedre blodgennemstrømning og antiinflammatoriske mekanismer
Derudover tyder forskning på, at K2 kan passere blod-hjerne-barrieren, og dermed potentielt støtte kognitive funktioner, noget man i stigende grad undersøger i relation til demens og aldring.
3. Din krop danner det ikke selv – og du får måske ikke nok
K1 (phylloquinon) får vi primært fra grønne bladgrøntsager som spinat, broccoli og grønkål. K2 er sværere at få nok af via kosten, især hvis du ikke spiser fermenterede fødevarer.
Selvom tarmen kan danne lidt K2 via bakterier, er det ikke altid nok til at dække kroppens behov, især i en moderne, vestlig kost. Og fordi der ikke er officielle anbefalinger for K2 i mange lande, flyver det ofte under radaren, også i multivitaminer.
4. K-vitamin og sund aldring: Et nyt fokus
Det mest interessante fra nyere forskning? Især K2, kobles nu til lang levetid og nedsat risiko for aldersrelaterede sygdomme.
- Det beskytter blodkar og knogler – to af kroppens mere aldringsfølsomme systemer.
- Det dæmper inflammation – en central faktor i aldring (også kaldet inflammaging).
- Det kan måske spille en rolle i forebyggelsen af diabetes og kognitivt forfald.
Alt i alt tyder det på, at K2 og K1 er vigtige dele af kroppens aldringsbremsesystem.
Hvordan får du mere K2?
- Spis modne, fermenterede oste som gouda eller emmentaler
- Overvej et kosttilskud med K2 (MK-7) – især hvis du får D-vitamin eller calcium
- Kombinér med fedtholdige måltider, da K-vitamin er fedtopløseligt
Konklusion
K-vitamin er ikke kun for blodet, det er en essentiel del af kroppens selvbeskyttelse mod forkalkning, svækkede knogler og betændelsestilstande. Og med K2’s potentiale for både hjerte, hjerne og knogler, er det måske tid til at give dette oversete vitamin den opmærksomhed, det fortjener.
Kilder
Jadhav, N., et al. (2022). Molecular Pathways and Roles for Vitamin K2-7 as a Health-Beneficial Nutraceutical: Challenges and Opportunities. PubMed
Barańska, J. K., et al. (2022). Vitamin K Contribution to DNA Damage—Advantage or Disadvantage? A Human Health Response. Nutrients