Hvordan ved du om, du mangler B12-vitamin?
Får du nok B12-vitamin i din mad? Vi ser nærmere på, hvordan du tjekker dine niveauer, hvilke symptomer, der er — og hvad du kan gøre, hvis du har brug for mere.
Hvis du er veganer, mangler du muligvis B12-vitamin
I takt med at flere og flere tilvælger en vegansk livsstil til, er risikoen for mangel på B12-vitamin tiltagende. En vegansk kost udelukker animalske fødevarer som kød, fisk, æg og mælkeprodukter, som normalt er de vigtigste kilder til B12-vitamin.
Vitamin B12 er livsnødvendigt for kroppen. Det spiller en afgørende rolle i dannelsen af nye røde blodlegemer, som sikrer, at nervesystemet fungerer optimalt. Men da din krop ikke selv kan producere det, skal det tilføres gennem kosten eller kosttilskud. Derfor er det vigtigt for veganere at være opmærksomme på deres B12-indtag.
Derudover har B12-vitamin en vigtig biokemisk betydning i omsætningen af fedt og de aminosyrer, der udgør proteiners byggesten. B12-vitamin er også nødvendigt for, at dit arvemateriale (DNA) fungerer normalt og at kroppens celler kan dele sig effektivt.
Vi oplever et stigende antal veganere og vegetarer. Alene i Danmark er der mindst 35.000 veganere og yderligere 105.000 vegetarer som af forskellige årsager fravælger både kød og animalske fødevarer.
Er det dig?
I så fald er det meget vigtigt, at du er opmærksom på de vitaminer, mineraler og proteiner, du dermed kommer til at mangle — og får det erstattet med veganske alternativer og kosttilskud.
Symptomer på, at du mangler B12
For nogle kan det være en god idé at vælge kødet fra, men for andre kan det have alvorlige konsekvenser, hvis kroppen ikke får tilstrækkeligt med B12-vitamin fra alternative kilder.
Ifølge læge og forsker Johan Arendt fra Aarhus Universitetshospital, kan de hyppigste symptomer på b12 mangel være:
• Invaliderende træthed: Du kan ikke udføre din daglige gøremål, som du er vant til.
• Udtrætningsfornemmelse: Du bliver hurtigere træt.
• Koncentrationsbesvær og manglende mentalt overskud
• Føleforstyrrelser særligt i fingre og tæer.
• Balanceproblemer: Svimmelhed, klodsethed og tendens til at snuble. Mistiming i bevægelserne, når man griber ud efter noget.
• Maven og tarmen driller: Afføringen ændrer sig, mavesmerter, oppustethed, sure opstød.
• Flere infektioner: Småinfektioner og gentagen blærebetændelse, bihulebetændelse eller lungebetændelse.
• Synsforstyrrelser: Kan vise sig på mange forskellige måder og opleves invaliderende.
• Av, min mund: En brændende rød tunge og mundsår, fordi tunge og mundhule ikke kan holde til sliddet fra maden.
Snup en multivitamin, hvis du er veganer
Hvis du vælger en vegansk kost, anbefales det at tage en vegansk multivitamintablet, der dækker dit behov for vitamin B12 og andre B-vitaminer. Det er bedst at starte med tilskud fra dag ét på vegansk kost.
Selvom kroppen har et lager af B12-vitamin, kræver det daglig tilførsel for at undgå at tømme lageret og dermed risikoen for B12-mangel.
Se vores udvalg af B vitaminer og B12 kosttilskud her.
Hvad er B12-vitamin?
Så tag en multivitaminpille med b12 og andre B-vitaminer, hvis du vælger en vegansk kost uden kød, fisk, æg og mælkeprodukter. Vær opmærksom på at der kan være andre næringsstoffer, som den veganske diæt mangler, siger Johan Arendt.
Hos More Than Health har vi samlet de vigtigste kosttilskud, du som veganer bør tage udover din kost, så du sikrer dig et tilstrækkeligt indtag af næringsstoffer. Vi tilbyder også en række plante- og frugtpulvere, der er naturligt rige på vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, som støtter en balanceret vegansk livsstil. Se anbefalinger til vitaminer, når du er veganer her.
Vitaminer og kosttilskud til veganereSom veganer er det vigtigt, at du får nok B12. Tag gerne et B-kompleks med alle B-vitaminer hver dag. Du kan også tage en vegansk multivitamin, tilskud af omega-3 fra alger samt D og C-vitamin — og eventuelt magnesium om aftenen. Du kan også supplere med Q10, chrom og mælkesyrebakterier. Vi har samlet en række vitaminer, som er gode at tilføje til din kost, hvis du er vegetar eller veganer. |
Ældre risikerer også B12-mangel
Det er ikke kun veganere og vegetarer, der skal være opmærksomme på symptomer på B12-mangel. Eksperter peger faktisk på, at flere andre grupper også er i høj risiko for at mangle B12. Ifølge læge og forsker Johan Arendt er der især fire grupper, som har øget risiko for at udvikle B12-mangel. Læs mere her.
- Ældre risikerer at komme i underskud af B12-vitamin: Ældre spiser mindre og har nedsat appetit, hvilket kan betyde færre næringsstoffer gennem kosten. Med alderen bliver optagelsen af næringsstoffer også mindre effektiv, og flere ældre oplever irritationstilstande og andre forstyrrelser i mavesækken, der kan hæmme optagelsen af B12. Denne kombination øger risikoen for B12-mangel hos ældre.
- Type 2-diabetikere, som får lægemidlet metformin: Patienter med type 2-diabetes, som behandles med metformin, har vist sig at have lavere niveauer af B12 i blodet. Selvom det endnu er uklart præcis hvorfor, og hvilken betydning dette kan have, er det noget, lægerne er særligt opmærksomme på og holder øje med ved længerevarende behandling.
- Misbrugere af lattergas: Lattergas er kendt for at hæmme cellernes evne til at optage B12-vitamin. Misbrug af lattergas kan dermed føre til en betydelig mangel på B12, selvom det endnu ikke vides, hvilken mængde lattergas, der skal til for at påvirke vitaminoptagelsen.
- Personer med autoimmune lidelser og tarmsygdomme, der hæmmer optagelsen af B12: Personer, der lider af autoimmune sygdomme som f.eks. cøliaki eller Crohns sygdom, samt dem, der har fået foretaget fedmeoperationer eller andre kirurgiske indgreb i mavesækken eller tyndtarmen, er også i risiko. Disse tilstande og operationer kan beskadige eller fjerne dele af mave-tarmsystemet, hvor B12 optages, hvilket gør det svært for kroppen at få nok af vitaminet gennem kosten alene.
Gå til lægen ved mistanke om B12-mangel
Det er vigtigt at understrege, at symptomer på B12-mangel opleves individuelt og kan variere meget fra person til person. Hvis du har mistanke om B12-mangel, bør du altid søge læge. En blodprøve kan afsløre, om dit B12-niveau er lavt, og behandling kan derefter igangsættes – typisk med vitamintilskud i form af tabletter eller injektioner, hvis optagelsen gennem tarmsystemet er utilstrækkelig. Sammen med din læge kan du finde den behandlingsform, der virker bedst for dig.
Kilder:
Netdoktor.dk,
Sundhedspolitikstidsskrift.dk,
RM.dk.