Aromaterapi kan forbedre hukommelsen dramatisk


5 minute read

Listen to article
Audio is generated by DropInBlog's Blog Voice AI and may have slight pronunciation nuances. Learn more

Vidste du, at aromaterapi muligvis kan forbedre din hukommelse med 226%? Ny forskning tyder på, at hvis du indånder behagelige aromaer, mens du sover, kan det føre til en dramatisk forbedring af hukommelsen. Læs med her.

Aromaterapi. Find æteriske olier til din diffuser

Aromaterapi fører an på hjernens "supermotorvej"

Tidligere forskning har vist, at eksponering for individuelle æteriske olier i 30 minutter om dagen i løbet af 3 måneder fremkaldte neurogenese i den olfaktoriske bulbus - altså lugtesansen - og hippocampus - den del af hjernen, som er koblet til lærings- og hukommelsesprocesser.

Lugtesansen er den eneste af vores sanser, der har en direkte supermotorvejs-indgang til de områder af hjernen, der er koblet til hukommelse. Alle de andre sanser skal nå disse hjerneområder via det, som man kunne kalde 'sidegaderne' i hjernen, og derfor har de meget mindre indflydelse på at opretholde et sundt hukommelsescenter.

Når lugtesansen er kompromitteret, begynder hjerne områderne for hukommelse at forringes, og omvendt, når folk får beriget luftesansen, bliver deres hukommelsesområder større og mere funktionelle.

Sagt på en anden måde: Lugtesansen er som en magisk dør til din hukommelse. Når den er i topform, bliver dit hukommelsescenter større og bedre til at huske ting. Men hvis din lugtesans er sløv, ja så er det som at lukke døren til den fantastiske verden af minder.

Forskningsstudie: Aromaterapi kan booste din hukommelse med 226%

Ny forskning viser, at indånding af æteriske olier under søvn kan føre til en dramatisk forbedring af hukommelsen. En gruppe forskere fandt, at personer, der indåndede æteriske olier i to timer hver nat i seks måneder, oplevede en forbedring på hele 226% sammenlignet med kontrolgruppen. Studiet tyder på, at aromaterapi kan være en effektiv metode til at booste hukommelsen for ældre voksne. Dyk ned i studiet.

Om studiet

I et kontrolleret studie fandt en gruppe forskere et overraskende resultat: personer med normal kognitiv funktion, som indåndede æteriske olier i to timer hver nat i seks måneder mens de sov, fik forbedret deres hukommelse med hele 226% sammenlignet med kontrolgruppen.

Michael Leon ph.D

Ifølge seniorforsker Michael Leon, Ph.D og professor emeritus ved University of California, er det et ekstraordinært fund, siden der ikke er fundet lignende niveauer af hukommelsesforbedring i tidligere studier. 

Studiet blev udført på 43 ældre voksne i alderen 60-85 år*. Deltagerne blev tilfældigt inddelt i enten natlig eksponering af æteriske olier, leveret via en forstøver i to timer om natten eller i en placebogruppe med kun spor af duftstoffer i en periode på seks måneder.

*Deltagere: Aromaterapigruppen: 20 personer i aldersgruppen 60-85 år. Placebogruppen: 23 personer i aldersgruppen 60-85 år.

I aromaterapigruppen blev de udsat for en enkelt duft, leveret gennem en forstøver i to timer om natten i en uge, og forskerne skiftede mellem duftene hver uge. Så en uge med rosenduft, en med appelsinduft, eukalyptus, lemon, pebermynte, rosmarin og lavendel. 

Resultater fra studiet

Resultaterne viste en tydelig og statistisk signifikant forskel på 226% mellem aromaterapigruppen og placebogruppen for ældre voksne med hensyn til ydeevnen på indlæring og hukommelse.

Der blev også observeret en forbedring i den venstre uncinate fasciculus i hjernen hos aromaterapigruppen, hvilket er "en vigtig vej"- der forbinder den basolaterale amygdala og entorhinal cortex til præfrontal cortex - der er forbundet med hukommelse og kognition.

Konklusion og betydning af studiet

Studiet tyder på, at aromaterapi kan være en effektiv metode til at forbedre hukommelsen hos ældre voksne. Forskerne håber, at disse resultater vil inspirere større kliniske forsøg for at teste den terapeutiske effekt af olfaktorisk berigelse, altså aromaterapi til behandling af hukommelsestab hos ældre voksne.

Det er også interessant at bemærke, at lugtesansens funktion spiller en vigtig rolle i hukommelsesprocesser, og at en dårlig lugtesans kan være et tidligt tegn på neurologiske og psykiatriske lidelser såsom Alzheimers sygdom.

Studiet blev offentliggjort den 24. Juli 2023 i Frontiers of Neuroscience.

Implementer aromaterapi i dit soveværelse

Forskningen peger således på, at hvis du ønsker en hjerne i topform, skal du sørge for, at din lugtesans er i topform! Det kan du gøre ved at implementere aromaterapi som en del af din søvn-rutine.

Æteriske olier til soveværelset

Brug en æterisk olie, som du kan lide. Det kan eksempelvis være lavendel, appelsin eller eukalyptus. 

Tilsæt 8-12 dråber i en diffuser og placer på natbordet ved siden af din seng. Når du er klar til at lægge dig til at sove, kan du vælge at indstille tiden på din diffuser - gerne minimum to timer.

Udover at dit soveværelse vil dufte dejligt i løbet af natten, er det en effektiv måde at stimulere din lugtesans og dermed din hukommelses- og indlæringsevne.

Sov godt og lev vel 😴

Find udvalg af æteriske olier her hos morethanhealth.dk 

Husk, at dette er et relativt nyt forskningsområde, og der er fortsat behov for flere undersøgelser for at bekræfte resultaterne og afgøre den præcise virkningsmekanisme bag aromaterapiens effekt på hukommelsen.

Oplever du ubehag ved at have diffuser med aromaterapi kørende, så skal du selvfølgelig lade være. 

« Tilbage til Blog

Dansk