Mad som medicin: Kan kosten bremse Parkinsons sygdom?

Mad som medicin: Kan kosten bremse Parkinsons sygdom?

Lyt til artiklen
Audio generated by DropInBlog's Blog Voice AI™ may have slight pronunciation nuances. Learn more

Ny forskning peger på, at kosten kan spille en afgørende rolle i udviklingen af Parkinsons sygdom. En sund tarmflora og antiinflammatoriske fødevarer kan muligvis hæmme sygdommens progression. 

Hvad viser forskningen?

Forskning indikerer, at Parkinsons sygdom kan have rødder i tarmen. En ubalance i tarmfloraen (dysbiosis) og ophobning af alfa-synuclein i tarmen er blevet forbundet med sygdommens udvikling. En sund kost kan bidrage til et balanceret mikrobiom og reducere inflammation – to faktorer, der spiller en central rolle i sygdomsforløbet.

Observationsstudier og epidemiologisk forskning peger på, at sunde kostmønstre kan hæmme og have en beskyttende effekt på udviklingen og progressionen af Parkinsons sygdom. 

StudieResultater
Kost og sygdomsudvikling

•    Kvinder, der fulgte MIND-diæten, oplevede op til 17 år senere Parkinsons symptomer sammenlignet med dem, der ikke fulgte diæten.

•    Mænd, der fulgte middelhavskosten, oplevede en debut, der var 8 år senere.

Fordele ved plantebaseret kost

•    Vegetariske og veganske diæter er forbundet med lavere forekomst af Parkinsons sygdom.

•    Flavonoider fra fødevarer som te, bær, appelsiner og rødvin kan reducere risikoen for Parkinsons med 40% hos mænd i den højeste indtagesgruppe.

Problematiske fødevarer•    Ultraprocesserede fødevarer (UPF’er) øger risikoen for Parkinsons med 56%, ifølge en meta-analyse.

Studierne viser, at kostmønstre som middelhavskosten og MIND-diæten kan forsinke debut af Parkinsons symptomer, mens ultraprocesserede fødevarer øger risikoen. Små kostændringer kan derfor gøre en stor forskel – og måske endda forsinke sygdommens udvikling med flere år.

Hvad kan du selv gøre?

1.    Fokus på plantebaserede fødevarer: Inkluder bær, grønne grøntsager, nødder, fuldkorn og bælgfrugter i kosten. Reducer indtaget af rødt kød og forarbejdede fødevarer.

2.    Tilpasning til individuelle behov: Ved vægttab kan kalorietætte fødevarer som nødder og frø hjælpe. Øg samtidig indtaget af væske og fibre for at lindre forstoppelse - en almindelig bivirkning hos Parkinsons-patienter.

3.    Små ændringer gør en forskel: Udskift pommes frites med grøntsager og vælg havregryn i stedet for bacon og æg til morgenmad.

4.    Protein og medicin: Levodopa, en vigtig Parkinsons-medicin, konkurrerer med protein om optagelse i hjernen. Patienter anbefales at begrænse proteinindtaget til aftensmåltider for at forbedre medicinens effektivitet.

"Let food be thy medicine and medicine be thy food."

Hippocrates

Konklusion

Forskningen viser, at især middelhavskosten og MIND-diæten kan have en beskyttende effekt mod Parkinsons sygdom. Ved at fokusere på sunde, plantebaserede fødevarer kan kosten muligvis blive et vigtigt redskab i håndteringen af sygdommen.

Men husk, at kosten ikke kan stå alene. Håndteringen af Parkinsons sygdom kræver en helhedsorienteret tilgang. En sund kost, sammen med medicin, motion og god søvn, kan forbedre livskvaliteten for patienter og forsinke sygdommens progression.


Kilder

Yasgur BS. “Food as Medicine: Diet’s Role in Parkinson’s Disease.” Medscape Medical News, November 21, 2024.

Kira N Tosefsky et. Al: The Role of Diet in Parkinson’s Disease. I Journal of Parkinsons Disease. 2024 Aug 13;14(Suppl 1):S21–S34

« Tilbage til alle artikler

Dansk