Smartwatch-armbånd kan indeholde problematiske kemikalier

Smartwatch-armbånd kan indeholde problematiske kemikalier

Lyt til artiklen
Audio generated by DropInBlog's Blog Voice AI™ may have slight pronunciation nuances. Learn more

En ny undersøgelse afslører, at mange smartwatch- og fitnessarmbånd indeholder PFAS, også kendt som "evighedskemikalier", der er forbundet med sundhedsrisici. Forskning tyder på, at disse kemikalier kan optages gennem huden, selvom de præcise konsekvenser endnu ikke er fastlagt. Vil du undgå unødig eksponering? Vælg silikone-, læder- eller stofarmbånd uden fluorstoffer. 

Ny forskning offentliggjort i Environmental Science and Technology Letters har undersøgt indholdet af kemikalier og per- og polyfluorerede alkylstoffer (PFAS) i 22 forskellige smartwatches og fitnessarmbånd. Disse armbånd er ofte markedsført som sved- og olieafvisende, blandt andet fordi de indeholder fluoroelastomerer – en type polymerer, der giver kemisk stabilitet og øget holdbarhed.

Men her opstår en potentiel sundhedsrisiko: PFAS-forbindelser er kendt for at have skadelige helbredseffekter, herunder øget risiko for hjertesygdomme og diabetes. Disse “evighedskemikalier” nedbrydes meget langsomt i kroppen og miljøet, og eksponering for dem er udbredt.

Hvor meget PFAS er der i armbåndene?

Undersøgelsen viste, at 15 ud af de 22 testede armbånd indeholdt høje niveauer af fluorstoffer (over 1%), hvilket indikerer en omfattende brug af PFAS i disse produkter. En særlig analyse af 20 specifikke PFAS-forbindelser afslørede, at perfluorohexanoic acid (PFHxA) var den mest udbredte forbindelse. PFHxA blev fundet i en median koncentration på 800 ppb, hvilket er fire gange højere end niveauerne, der tidligere er fundet i kosmetik.

Interessant nok viste undersøgelsen, at kun billige armbånd til under 15 USD ikke indeholdt fluorstoffer – en mulig indikator for, at dyrere fitnessarmbånd ofte anvender PFAS-holdige materialer.

Kan PFAS optages gennem huden?

Den amerikanske Agency for Toxic Substances & Disease Registry (ATSDR) vurderer, at indtagelse, inhalation og placentatransfer er de primære eksponeringsveje for PFAS. Dog er der meget lidt forskning om, hvorvidt dermal absorption (optagelse gennem huden) kan være en betydelig kilde til eksponering.

Et nyere laboratoriestudie brugte porcint (svine-) hud som model og fandt, at flere PFAS-forbindelser, inklusiv PFHxA, kan trænge gennem huden inden for 8 timer efter eksponering. Det betyder, at selvom vi mangler afgørende bevis for sundhedsrisikoen ved at bære PFAS-holdige armbånd, har vi heller ikke bevis for, at det ikke er skadeligt.

Hvad betyder det for dig?

PFAS findes allerede i mange af de produkter, vi bruger dagligt, men kan vi undgå unødig eksponering fra smartwatch-armbånd?

  • Hvis du vil minimere din risiko, kan det være en god idé at vælge silikone-, læder- eller stofarmbånd uden fluorstoffer. Disse materialer indeholder typisk ikke PFAS og kan være et mere sikkert alternativ.
  • Vær opmærksom på produktbeskrivelser, især hvis armbåndene er markedsført som “sved- og olieafvisende” eller fremstillet af fluoroelastomerer – det kan være en indikator for PFAS-indhold.
  • Overvej at skifte dit armbånd, hvis du allerede bruger et af fluoroelastomer. Selvom den præcise risiko er ukendt, kan det være en fordel at vælge en mere naturlig eller kemikaliefri løsning.

Vi ved endnu ikke præcist, hvordan PFAS i smartwatch-armbånd påvirker kroppen, men indtil mere forskning foreligger, kan det være klogt at vælge materialer uden fluorstoffer, hvor det er muligt.

Konklusion

Smartwatch-armbånd indeholdende PFAS kan være en skjult kilde til eksponering for disse problematiske kemikalier. Selvom der ikke er direkte beviser for skade ved hudkontakt, tyder forskning på, at optagelse gennem huden er mulig. Hvis du vil være på den sikre side, kan silikone-, læder- eller stofarmbånd uden PFAS være et bedre valg.


Kilder

« Tilbage til alle artikler

Dansk