Derfor bør du holde øje med dit stofskifte
Dit stofskifte handler ikke kun om kroppens evne til at omdanne mad til energi. Det påvirker alle celler i din krop og har livsvigtig betydning for dit generelle helbred, ældningsproces, vejrtrækning og hjernefunktion. Få et overblik over, hvad stofskiftet egentlig er — og hvordan du bedst passer på det.
Indholdsoversigt:
1) Hvorfor er dit stofskifte er livsvigtigt?
2) Hvor mange bliver ramt af stofskiftesygdomme?
3) Forskellen på højt og lavt stofskifte
4) Højt stofskifte - hvad er det?
5) Lavt stofskifte - hvad er det?
6) Hvad kan du selv gøre?
7) Motion spiller en rolle i din hormonelle balance
8) Naturlige kosttilskud kan have positiv effekt
9) Kilder
Hvorfor er dit stofskifte livsvigtigt?
Stofskiftet opfattes ofte som et generelt udtryk for forbrænding. Men det er mere komplekst end dét — dit stofskifte har nemlig langt flere funktioner end blot at regulere, hvor hurtigt eller langsomt, du forbrænder kalorier.
Stofskiftet er en række biokemiske reaktioner, der sker i alle kroppens celler. Det regulerer dit helbred, ældningsproces, kropsvægt, forbrænding, fordøjelsesevne — og vedligeholder livsvigtige funktioner i din krop som vejrtrækning, celledannelse, blodcirkulation og hjernefunktion.
Stort set alle celler i din krop påvirkes af dit stofskifte — og når stofskiftet er ude af balance, fungerer kroppens celler ikke optimalt.
Et samarbejde mellem skjoldbruskkirtlen og hypofysen
Skjoldbruskkirtlen (thyreoidea) er en sommerfugleformet kirtel, der sidder på hver side af luftrøret, lige over brystbenet. Den spiller en vigtig rolle i reguleringen af dit stofskifte.
Inde i skjoldbruskkirtlen dannes to hormoner: T4 (thyroxin) og T3 (trijodthyronin). Produktionen af de to hormoner reguleres af hypofysen, som er en kirtel på størrelse med en ært på undersiden af din hjerne.
Hypofysen er kroppens overordnede center for hormonproduktion og sender signaler til skjoldbruskkirtlen ved hjælp af TSH (thyroideastimulerende hormon). TSH stimulerer skjoldbruskkirtlen til at producere hormonerne T4 og T3.
Hormonerne frigives herefter til blodbanen, hvor de binder sig til specifikke receptorer på dine celler og sætter gang i kroppens vitale funktioner.
Hvis der er for lidt stofskiftehormon i kroppen, vil hypofysen udskille mere TSH for at øge produktionen. Hvis der er for meget, vil produktionen af TSH blive sat ned.
Fakta om skjoldbruskkirtlen, hypofysen og stofskiftehormoner:• Skjoldbruskkirtlen er en kirtel i halsen, som producerer stofskiftehormonerne T4 og T3. • T3 og T4 er stofskiftehormoner, der regulerer kroppens stofskifte og sikrer, at kroppens celler fungerer optimalt. • Hypofysen: En kirtel på undersiden af hjernen, som er kroppens overordnede center for hormonproduktion, der sender signal til skjoldbruskkirtlen via TSH. • TSH er et hormon, som bliver produceret i hypofysen. Det stimulerer skjoldbruskkirtlen til at producere stofskiftehormonerne T4 og T3. • Problemer med stofskiftet handler ofte om, hvordan skjoldbruskkirtlens hormoner reguleres. Når der er ubalance i reguleringen, påvirker det dit stofskifte, hvilket fører til for højt eller for lavt stofskifte. |
Hvor mange bliver ramt af stofskiftesygdomme?
For højt og for lavt stofskifte udvikler sig ofte gradvist over tid. Op mod hver 10. dansker vil få en stofskiftesygdom på et tidspunkt i livet – flere kvinder end mænd.
Faktisk udvikler hver 6. kvinde en forbigående eller behandlingskrævende påvirkning af stofskiftet, men både mænd, børn, unge, ældre og gravide kan blive påvirket.
Som du kan læse forneden, er symptomerne mangeartede, ofte generelle og varierer væsentligt alt efter, hvem du er. Du behøver endda langt fra at have dem alle. Desuden kan symptomerne forveksles med andre sygdomme, hvilket kan gøre det svært at mærke, om dit stofskifte ændrer sig. Det tager vi et kig på nedenfor.
Forskellen på højt og lavt stofskifte
Stofskiftet kommer ude af balance, når skjoldbruskkirtlen producerer for mange stofskiftehormoner hos nogle personer, mens den hos andre producerer for få.
Som med de fleste andre ting i livet handler stofskiftet om balance, og det er hverken hensigtsmæssigt at have for højt eller for lavt stofskifte.
Når din krop ikke kan regulere stofskiftet, skyldes det for de flestes tilfælde de autoimmune sygdomme Hashimoto’s thyreoditis, som giver for lavt stofskifte, og Graves sygdom, der resulterer i for højt stofskifte.
Højt stofskifte - hvad er det?
Højt stofskifte (også kaldet hypertyreose) er en tilstand, hvor skjoldbruskkirtlen producerer for meget stofskiftehormon, hvilket får kroppens funktioner til at arbejde hurtigere end normalt.
Det påvirker alle organer i kroppen og kan føre til en række symptomer, hvor kroppens processer er på overarbejde.
Ifølge Stofskifteforeningen.dk diagnosticeres der årligt omkring 5.000 nye tilfælde af højt stofskifte i Danmark, hvoraf 80% af de nydiagnosticerede er kvinder.
Symptomerne kan opstå pludseligt eller udvikle sig gradvist — og kan ofte forveksles med overgangsalder eller stress.
• Hyppige symptomer på højt stofskifte: Søvnbesvær, hedeture, muskelsmerter, hjertebanken, vægttab trods øget appetit, koncentrationsbesvær, uregelmæssig menstruation.
• Årsager til for højt stofskifte: Den mest almindelige årsag er den autoimmune sygdom Graves, der skyldes, at kroppens eget immunforsvar angriber skjoldbruskkirtlen med antistoffer og stimulerer den til at producere for meget stofskiftehormon. Rygning, stress, arvelige og miljømæssige faktorer kan alle medvirke til at øge stofskiftet.
• Diagnosticering af for højt stofskifte: Stofskiftet bestemmes via en blodprøve, hvor man måler hormonerne TSH, T3 og T4. Ved højt stofskifte er TSH-værdien lav og T3- og T4-værdierne forhøjede.
Lavt stofskifte - hvad er det?
Lavt stofskifte (også kaldet hypotyreose) er en tilstand, hvor skjoldbruskkirtlen producerer for lidt af de nødvendige stofskiftehormoner, T4 og T3.
Det fører til nedsat koncentration af hormonerne i blodet og betyder, at kroppens stofskifteprocesser — som omdannelse af proteiner, kulhydrater, fedt og vitaminer til energi — arbejder langsommere.
Ifølge Sundhedsstyrelsen.dk bliver der i Danmark diagnosticeret omkring 48 nye tilfælde af lavt stofskifte per 100.000 kvinder — og cirka 17 nye tilfælde pr. 100.000 mænd. Altså, næsten 3 gange så mange kvinder som mænd får stillet diagnosen hvert år.
Mange lever udiagnosticeret med tilstanden, fordi hyppige symptomer som træthed, vægtøgning og nedsat energi ofte forveksles med aldring eller stress.
Flere faktorer kan forårsage lavt stofskifte — herunder mangel på de rette næringsstoffer, hormonel ubalance og kronisk stress. Kortisol, som er kroppens stresshormon, kan også forstyrre skjoldbruskkirtlens funktion og hæmme kroppens evne til at producere energi effektivt.
• Hyppige symptomer på lavt stofskifte: Træthed, kuldskærhed, ømme muskler, overvægt, nedsat appetit, forstoppelse, tør hud, hårtab, langsom puls.
• Årsager til for lavt stofskifte: Den hyppigste årsag er Hashimoto’s thyreoiditis — en autoimmun sygdom i skjoldbruskkirtlen, der skyldes, at kroppens immunforsvar angriber skjoldbruskkirtlen og nedsætter skjoldbruskkirtlens evne til at udskille stofskiftehormoner.
• Diagnosticering af for lavt stofskifte: Ligesom ved for højt stofskifte, diagnosticeres lavt stofskifte via en blodprøve. Hvis prøven viser forhøjede mængder af hormonet TSH, kan det muligvis være tegn på lavt stofskifte.
Hvad kan du selv gøre?
Selvom du ikke altid kan spise, sove eller motionere dig fra hormonel ubalance eller stofskiftesygdomme, er en sund livsstil aktivt med til at støtte dit stofskifte. En varieret kost, de rette næringsstoffer og regelmæssig fysisk aktivitet er væsentlige faktorer i vedligeholdelsen af dit immunforsvar og generelle sundhed.
Motion spiller en rolle i din hormonelle balance
Den amerikansk-svenske professor Juleen R. Zierath fra Karolinska Institutet i Sverige er en internationalt anerkendt biolog, som i 2024 modtog en prestigefyldt pris fra Novo Nordisk for sin banebrydende forskning, der afslører det terapeutiske potentiale i motion i forhold til stofskiftet.
Juleen R. Zierath forsker lige nu i de molekylære mekanismer, som regulerer stofskiftet — og hvordan timingen af motion påvirker vores stofskifte.
"Vi har undersøgt, hvordan timingen af motion påvirker stofskiftet. Det gjorde vi ved at lade gnavere motionere på forskellige tidspunkter af dagen for at bestemme effekten på stofskiftet..."
Undersøgelsen tyder på, at motion tidligt i gnavernes aktive fase markant forbedrede stofskiftet — herunder nedbrydningen af sukker og fedt. Motion senere på dagen havde derimod minimal effekt.
"Forskningen viser, at tidspunktet på dagen påvirker stofskiftet. Vores fund kan føre til nye måder at bruge motion på til at nulstille vores indre ure, forbedre stofskiftet og fremme sundheden" udtaler Juleen R. Zierath i en artikel på Sciencenews.dk.
Naturlige kosttilskud kan have positiv effekt
Nyere forskning peger også på, at naturlige næringsstoffer og de rette kosttilskud kan være med til at støtte skjoldbruskkirtlens hormonproduktion og balancere stofskiftet.
British Thyroid Foundation anslår i en artikel fra 2024, at zinktilskud alene (eller i kombination med andre kosttilskud) muligvis kan hjælpe med at styrke skjoldbruskkirtlens funktion ved for lavt stofskifte. Zink er vigtigt i omdannelsen af T4 og T3.
Kliniske forsøg indikerer, at der er stigende evidens for, at berberin, som primært er kendt for at forbedre insulinresistens og sine antiinflammatoriske egenskaber, positivt påvirker skjoldbruskkirtlens funktion ved at øge produktionen af hormonerne T3 og T4.
Studier viser også, at adaptogene urter som ashwagandha har mange sundhedsfordele og kan hjælpe med at regulere niveauerne af skjoldbruskkirtelhormoner, sænke kortisolniveauer og reducere stress, som påvirker skjoldbruskkirtlen negativt.
Derudover forskes der i øjeblikket i planten astragalus’ evne til at styrke immunforsvaret, hvilket er særligt relevant i forbindelse med autoimmune sygdomme som Hashimoto’s thyroiditis. Et metastudie af PubMed bekræfter astragalus’ potentiale til at forbedre stofskiftet og bekæmpe infektioner.
Doser anvendt på tværs af kliniske studier for voksne:
*Det anbefales altid, at du konsulterer din læge eller en sundhedsfaglig person, inden du påbegynder et nyt kosttilskud.
Kosttilskud | Nedre dosis | Øvre dosis | NRV* |
---|---|---|---|
Zink | 15 mg/dag | 50 mg/dag | 150-500% |
Berberin ekstrakt | 500 mg/dag | 2000 mg/dag | -- |
Ashwagandha ekstrakt | 250 mg/dag | 1000 mg/dag | -- |
Astragalus ekstrakt | 500 mg/dag | 2000 mg/dag | -- |
• Zink er et mineral, som er nødvendigt i omdannelsen af T4 til T3. Et tilskud af zink kan forbedre skjoldbruskkirtlens funktion og findes også i fødevarer som skaldyr, oksekød, kylling og bælgfrugter.
Zinktilskud - Zinc Citrate 50 mg - 1000 tabletter fra Lindens
299,00 kr
Beskrivelse Zinktabletter på 50 mg fra Lindens kan styrke immunsystemet, knogler, hår, hud, negle og kognitive processer. Herudover støtter det stofskifte og de kvindelige og mandlige kønshormoner. Pas på dit sind og din krop med zink. Hver 50 mg zinkcitrat-tablet… read more
• Berberin er et bioaktivt stof, der findes i visse planter. Berberin er kendt for sine antiinflammatoriske egenskaber, der ikke kun kan forbedre insulinresistens, men også øge produktionen af hormonerne T3 og T4.
Berberinekstrakt HCL Intenso - 500 mg - 120 kapsler fra Vit4ever
229,00 kr
Beskrivelse Berberinekstrakt har antiseptiske, beroligende, antiinflammatoriske, antidiabetiske, antitumorale og kardioprotektive egenskaber. BEMÆRK: Berberin Intenso har skiftet navn til Berberin HCL, og har et nyt label. Berberin kan være godt for blodsukkerkontrol, kolesterolstyring, hjertesundhed, vægttab, mave-tarm problemer, ligesom det kan beskytte… read more
• Ashwagandha er en adaptogen urt, som i flere århundreder er blevet brugt i Asien og dele af Afrika til medicinske formål. Ashwagandha kan bidrage til at sænke kortisolniveauer, forbedre energiniveauet og støtte skjoldbruskkirtlens funktion.
Ashwagandha-ekstrakt, 60 ml, flydende med høj koncentration fra Nature's Answer
225,00 kr
Beskrivelse En stærk og ren flydende Aswagandhaekstrakt fra det amerikanske clean label Nature's Answer, hvor alle urteekstrakter er koldekstrakter og alkoholfri. Ashwagandha er en urteplante, der længe er blevet anvendt inden for traditionel indisk ayurvedisk medicin på grund af sine… read more
• Astragalus er en urt, der hyppigt anvendes i traditionel kinesisk medicin. Astragalus er kendt for at beskytte mod infektioner, hvilket kan være særligt nyttigt i forbindelse med autoimmune stofskiftesygdomme.
Astragalus Plus-ekstrakt - 450 mg (50% polysakkarider) - 180 kapsler fra German Elite Nutrition
199,00 kr
Beskrivelse Astragalus kan være godt for immunsystemet, energiproduktion og træthed, hjerte-kar-sundhed, nyrebeskyttelse, blodsukkerregulering, sårheling, er testet i studier for kræft og immunterapi, og antialdringseffekter. Urteplanten astragalus med dens flerfarvede blomster har sin oprindelse i Kina, hvor den med succes er… read more
Stofskiftet er komplekst og spiller en afgørende rolle for livsvigtige funktioner i din krop. Derfor er det vigtigt, at dit stofskifte er i balance.
Hvis du oplever symptomer på højt eller lavt stofskifte, bør du tage dem seriøst og opsøge sundhedsfaglig hjælp. Ved at fokusere på en sund livsstil, motion og de rette kosttilskud kan du støtte dit stofskifte, forbedre din generelle sundhed og øge din livskvalitet. Lyt til din krop og vær opmærksom på de signaler, den sender — det vil den takke dig for.
Kilder:
Højt stofskifte. Stofskifteforeningen. 2024.
Høj stofskifte, hyperthyreose. Jens Pedersen, Overlæge. Sundhed.dk. Tilgået d. 21/8-2023.
Lavt stofskifte, hypothyreose. Jens Pedersen, Overlæge. Sundhed.dk. Tilgået d. 27/6-2024.
Sygdomsmestring ved lavt stofskifte. Sundhedsstyrelsen.dk. Januar 2020.
Hypothyreose - for lavt stofskifte. Rigshospitalet.dk. 2024.
Hyperthyreose - for højt stofskifte. Rigshospitalet.dk. 2024.
Motion er en metabolisk booster for alle - uanset om man er rask eller ej af Morten Busch. 10/9-2024.
Diets and supplements for thyroid disorders. Btf-thyroid.org. 2024.
Is ashwaganda good for the thyroid? af Lorenzo Lucchetti. Tilgået af Kerry Boyle D.Ac., M.S., L.Ac., Dipl. Ac., CYT. d. 14/2-2023.
Astragalus polysaccharide: a review of its immunomodulatory effect. Pubmed.gov. Tilgået af Arch Pharm Res. d. 17/6-2022.