Et nyt studie viser, at motion før en kræftdiagnose kan mindske risikoen for, at sygdommen forværres, og øge chancen for overlevelse. Selv 60 minutters fysisk aktivitet om ugen var forbundet med en markant reduktion i risikoen.
Fysisk aktivitet er kendt for sine mange sundhedsfordele, men kan det også gøre en forskel, hvis man allerede har kræft? Et nyt studie har undersøgt sammenhængen mellem motion og sygdomsforløb hos kræftpatienter, og resultaterne viser, at fysisk aktivitet før diagnosen kan have stor betydning.
Så stor forskel gjorde motion
Studiet viste, at personer, der dyrkede mindst 60 minutters motion om ugen før deres kræftdiagnose, havde:
- 27 % lavere risiko for, at sygdommen udviklede sig
- 47 % lavere risiko for at dø af kræft
Sammenlignet med inaktive personer var der en tydelig fordel ved at være fysisk aktiv, og jo mere bevægelse, desto større var effekten.
Designet bag kræftstudiet
Studiet inkluderede 28.248 personer med kræft i tidligt stadie (stadie I) fra et onkologiprogram i Sydafrika. Deltagernes fysiske aktivitet blev registreret via fitnessenheder, loggede træningssessioner og organiserede motionsaktiviteter. De blev inddelt i tre grupper baseret på deres aktivitetsniveau 12 måneder før diagnosen:
- Ingen fysisk aktivitet (0 min/uge)
- Lav fysisk aktivitet (< 60 min/uge)
- Moderat til høj fysisk aktivitet (≥ 60 min/uge)
Forskerne målte, hvor lang tid der gik, før sygdommen udviklede sig, samt dødelighed af alle årsager. Undersøgelsen justerede for faktorer som alder, køn, socioøkonomisk status og patientkompleksitet.
Hvad betyder det for dig?
Hvis du er fysisk aktiv, kan du muligvis forbedre dine chancer for et bedre sygdomsforløb, hvis du nogensinde får kræft. Studiet antyder, at bevægelse kan have en beskyttende effekt, der går ud over blot forebyggelse – det kan også spille en vigtig rolle i sygdomsprogression og overlevelse.
Hvad kan du gøre?
Selv en smule fysisk aktivitet kan gøre en forskel. For at opnå en potentiel beskyttende effekt kan du:
- Stræbe efter mindst 60 minutters bevægelse om ugen
- Gå ture, cykle eller dyrke en anden form for moderat bevægelse
- Indarbejde fysisk aktivitet som en fast del af din hverdag
- Være aktiv, selv hvis du allerede har en diagnose
Konklusion
Dette studie lægger sig i slipstrømmen af forskning, som viser, at fysisk aktivitet før en kræftdiagnose er forbundet med en lavere risiko for sygdomsprogression og død. Det understreger, hvor vigtig motion kan være, både i forebyggelse og i håndtering af kræft.
Kilder
- Mabena, N. et al. (2025). Physical Activity Before Cancer Diagnosis Linked to Lower Progression and Mortality Risk. British Journal of Sports Medicine.
- Medscape Medical News (2025): Physical Activity Before Cancer Diagnosis Linked to Lower Progression and Mortality.