Et nyt studie viser, at personer, der følger en middelhavskost, har en lavere risiko for fedmerelaterede kræftformer, især lever-, nyre- og tyktarmskræft. Risikoen var lavest blandt dem, der fulgte kosten mest konsekvent, og sammenhængen var uafhængig af vægt og kropsfedtfordeling.
Middelhavskosten er kendt for sine mange sundhedsfordele, men kan den også beskytte mod kræft? Et nyt stort studie har undersøgt sammenhængen mellem middelhavsdiæten og risikoen for kræftformer, der ofte forbindes med fedme. Resultaterne tyder på, at kosten kan spille en vigtig rolle i kræftforebyggelse, selv for personer med normal vægt.
Hvordan blev sammenhængen undersøgt?
Studiet brugte data fra EPIC-kohorten, hvor 450.111 personer fra 10 europæiske lande deltog.
Deltagernes kostvaner blev vurderet gennem spørgeskemaer, der registrerede indtaget af 14 fødevaregrupper, herunder grøntsager, frugt, nødder, fisk, mejeriprodukter og forskellige fedtkilder. Kosten blev vurderet på en skala fra 0 til 9.
Deltagerne blev inddelt i tre grupper alt efter, hvor godt deres kost fulgte middelhavsprincipperne:
- 1-3 = lav,
- 4-6 = moderat, og
- 7-9 = høj.
Efter en gennemsnitlig opfølgning på 14,9 år undersøgte forskerne, hvor mange der havde udviklet en fedmerelateret kræftform.
Sådan påvirker kosten kræftrisikoen
Forskerne fandt, at deltagerne der fulgte en middelhavsbaseret kost mest konsekvent, havde en lavere risiko for at udvikle fedmerelaterede kræftformer.
Studiet viste, at selv en moderat tilpasning til middelhavsdiæten var forbundet med en mindre reduktion i risikoen, mens den højeste grad af overholdelse gav den største beskyttelse.
I alt udviklede 4,9% af deltagerne en fedmerelateret kræftform, men risikoen var lavest i gruppen, som fulgte en kost rig på middelhavsingredienser. De havde en 6% lavere risiko sammenlignet med dem, der spiste mindst i tråd med middelhavskosten.
Risikoen faldt gradvist med bedre kostvaner, og de største reduktioner blev set for kræft i leveren, nyrerne og tyktarmen.
Hvad betyder det for dig?
Studiet antyder, at det ikke kun er vægt og fedtfordeling, men også selve kosten, der kan påvirke kræftrisikoen. Det betyder, at middelhavskosten muligvis kan beskytte mod kræft, selv for personer, der ikke er overvægtige.
Hvis du vil spise mere i stil med middelhavskosten, kan du:
• Spise flere grøntsager, frugter, bælgfrugter og nødder
• Udskifte rødt kød med fisk og skaldyr
• Bruge olivenolie som den primære fedtkilde
• Begrænse forarbejdede fødevarer og raffinerede kulhydrater
Konklusion
Studiet viser, at middelhavskosten ser ud til at mindske risikoen for fedmerelaterede kræftformer, uanset vægt og kropsfedtfordeling. Selvom effekten ikke er markant, understøtter resultaterne tidligere forskning i, at denne kostform kan have betydelige sundhedsfordele.
Kilder
- Aguilera-Buenosvinos, I. et al. (2025). Mediterranean Diet May Cut Risk for Obesity-Related Cancers. JAMA Network Open.
- Medscape Medical News (2025): Mediterranean Diet May Cut Risk for Obesity-Related Cancers.